Ajalooline traditsioon: Tarvastu lõunaosa.

Arhiivid - Vana-Suislepi valla arhiivi ajalugu ja seisukord

Selle arhiivi ajaloo kohta on samuti vähe andmeid, [samamoodi] kui eelmise kohtagi. Kohalik abikirjutaja teadis ainult nii palju rääkida, et on läinud vist kaotsi mõned väärtusetud kirjad ja kviitungiraamatud jne, kuna enam ajaloolise tähtsusega dokumendid ja raamatud on rikkumatud ja alles. Vana-Suislepi arhiivis on ka endise Vooru valla protokolli- jne raamatud, samuti on sääl ka Uue-Suislepi kohtu protokollid. Need on vist ühised olnud.
Vana-Suislepi praegune arhiivnimestiku järele seisab ta koos 634 numbrist, nende hulka kuuluvad kõik kviitungikontsud, kassaraamatud, magatsiraamatud, protokolliraamatud jne jne. Aastate järele on kõige vanem raamat vist pokapanemise (pokad – rõuged) raamat 1821. a ning kõige uuem dokument on 1925. a, st nimestik on 1821.–1925. a. Kohtu protokollid algavad 1841. aastast. Vallavolikogu protokollid algavad 1867 ning lõpevad kuni tänase päevani.
Arhiiv on üks korralikumaist ehk parem öelda kõige korralikum, mis minu piirkonnas on ette tulnud. Arhiiv asub vallamajas puust kappides kindlas ja nummerdatud järjekorras, nii et vastava raamatu ülesleidmine nimekirja järele on väga kerge. Vähema tähtsusega dokumendid nagu vanad kviitungikontsud jne, on kapi pääl. Raudkapis on ainult 3–4 valla kruusaaugu plaani. Vastutulek valla kohaliku kirjutaja ja abikirjutaja poolt hää.
EKLA, f 199, m 21, 43/4 (II-2b) < Tarvastu khk. – Elmar Anton (1926)